Rakennusautomaatiojärjestelmä on rakennusten LVI-prosessien hallinnan kannalta keskeisin osa. Voitaisiin jopa sanoa, että rakennusautomaatiojärjestelmä on rakennuksen aivot. Haluamme, että tietoturva ja ihmisten tietoisuus verkottuneiden talotekniikkajärjestelmien etäkäyttömahdollisuuksista ja tietoturvasta on ajan tasalla.

Osana tietoisuuden lisäämistä olemme yhdessä Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin kanssa mukana Yleisradion ohjelmasarjassa ”Team Whack – Kaikki on hakkeroitavissa”. Tämä valkohattuhakkereiden dokumenttisarja pureutuu tietoturvallisuuteen eri näkökulmista ja käytännön kautta. Laitevalmistajana haluamme olla mukana edistämässä tietoturvallisten ratkaisuiden käyttöä. Uskomme, että avoin keskustelu ja ymmärryksen lisääminen on paras tapa tietoturvan parantamiseen.

Tietoturva rakennusautomaatiojärjestelmissä

Fidelixin valmistama rakennusautomaatiojärjestelmä on helposti liitettävissä verkkoon samaan tapaan kuin mikä tahansa tietokone. Verkkoon liittämisessä on kuitenkin aina olemassa tietoturvariskejä, jotka pitää huomioida. Automaatiojärjestelmän keskuslaitteet, ala-asemat, on saatettu yhdistää suojaamatta verkkoon, jolloin eri sidosryhmät (esim. isännöitsijä, kiinteistön omistaja, huoltoliike) voivat sitä helposti käyttää. Helppous tuo valitettavasti mukanaan nykyään myös vakavia tietoturvariskejä.

Suojattujen yhteyksien takana olevat järjestelmät ovat merkittävästi vähemmän alttiita tietoturvaloukkauksille. Fidelix toimittaa vain luotettavia, suojattuja etäyhteysratkaisuja. Kehitämme jatkuvasti tuotteidemme ja palveluidemme tietoturvaominaisuuksia vastaamaan koko ajan muuttuviin haasteisiin.

Fidelix tekee jatkuvasti yhteistyötä mm. Traficom Kyberturvallisuuskeskuksen kanssa yleisen tietoisuuden lisäämiseksi koskien verkottuneiden talotekniikkajärjestelmien tietoturvaa. Olemme yhteistyössä alan muiden toimijoiden kanssa ajaneet myös alan yleisten käytäntöjen, urakkarajojen ja vastuualueiden ulottamista myös tietoturvaan.

Jos olet epävarma järjestelmäsi tietoturvasta, ota yhteyttä järjestelmän toimittajaan.

Neuvomme ja opastamme mielellämme kaikissa talotekniikan tietoturvaan liittyvissä asioissa. Asiakkaitamme palvelee ensisijaisesti Fidelix Huolto.
0500123451 (arkisin klo 8-16)
[email protected]

Ohjelman tekemiseen, sisältöön, tai verkottuneiden taloteknisten järjestelmien tietoturvaan liittyen kysymyksiin vastaa palveluliiketoiminnan kehityspäällikkö Antti Koskinen.

Antti Koskinen
[email protected]
puh. 050 910 4141

Fidelix Oy

Fidelix Oy on suomalainen yritys, joka on keskittynyt rakennusautomaatiojärjestelmien kehittämiseen ja myyntiin sekä huolto- ja energiansäästöpalveluihin. Yrityksellä on omat tuotekehitys- ja tuotantoyksiköt Vantaalla. Fidelix-konserniin kuuluu tällä hetkellä 195 työntekijää 12:lla eri paikkakunnalla. Liikevaihto oli syyskuussa päättyneellä tilikaudella 26 m€.