CASE

Skanska Luminary

Med smart lägenhetsautomation är det lyxigt att komma hem

Det lönade sig att investera i boendekomfort i det nya höghuset i Tammerfors; lägenheterna sålde slut ovanligt snabbt.

När Skanska började bygga det nya husbolaget med två hus invid järnvägsstationen i Tammerfors, var målet att producera den bästa kvaliteten på modernt stadsboende på bästa plats.

Man ville att det skulle kännas lyxigt att komma hem till våningshuset en helt vanlig vardagskväll.

Vardagsrummen i det 21 våningar höga huset öppnar upp sig vackert över stadens tak, tack vare fönstren som når nästan ned till golvet. Även i det lägre huset skapar de stora fönsterytorna rymd. Baksidan av ljuset och utsikten är dock alltid en ökad värmelast i bostaden. I Luminary ville vi säkerställa att det skulle vara trevligt att komma hem vid både värmebölja och köldknäpp, konstaterar Toni Tuomola, chef för bostadsprojektutveckling på Skanska Talonrakennus.

Ett smart system garanterar komforten

Fidelix EasyLiving

För att säkerställa en jämn inomhusluft och behaglig temperatur utrustades alla 188 lägenheterna i objektet med Fidelix smarta lägenhetsautomation. Via Smart-panelen i varje bostad kan de boende själva justera ventilationen, kylningen och uppvärmningen av lägenheten efter behag. Grunden för systemet är Fidelix lägenhetsautomation som styr hela huset och rapporterar på ett smart sätt.
Fidelix Smart Living-lösning är bekant för Skanskas invånare sedan tidigare och man visste att systemet skulle hantera de särskilda utmaningarna även i höga byggnader.

–För att kunna hantera skorstenseffekten och ventilationen i höghus krävs ett smart systemet med tekniska egenskaper för att kunna hålla inomhusluften jämn på de olika våningsplanen och lägenheterna som ligger i olika delar av huset. Fidelix lösning har fungerat fint i Luminary, säger Tuomola tacksamt.

Information för fastighetsförvaltningen

Smarta system i många hem fokuserar mer på att kontrollera elförbrukningen och belysningen än att justera boendeförhållandena och VVS-tekniken i varje bostad.

När en person kan justera inomhusluften i sitt hem via en lättanvänd panel, kan alla njuta av just ett sådant hem som man vill bo i. Via kontrollpanelen kan man även följa effekten av de egna valen, till exempel energiförbrukningen, menar Tuukka Kuuramaa, som ansvarar för Fidelix bostadsspecifika lösningar, när hon listar fördelarna för de boende.

Det smarta systemet samlar in bostadsdata i rapporter som fastighetsägaren och -skötaren sedan kan utnyttja i fastighetsförvaltningen och beslutsfattandet. Ett enda enhetligt systempaket med fjärravläsning underlättar både planeringen och installationen samt användningen.
Satsningen på kvaliteten har haft positiv inverkan på försäljningen, för intresset i Tammerfors har varit exceptionellt högt. I höghuset som färdigställdes i februari återstår endast några få smarta utsiktshem som väntar på sina invånare.

– Luminary var vårt första höghusprojekt där vi i så hög grad har satsat på smart kontroll av inomhusluften i varje bostad. Erfarenheterna har varit så goda att vi med all säkerhet kommer att utveckla de smarta systemen i hyreshus i framtiden. Även systemet i Luminary kommer att uppdateras i höst med väderstyrning, då man kan börja förutse väder utifrån meteorologisk information.

 

De dagliga bostadsförhållandena hanteras lätt med den automatiska statuskontrollen.
Knyter ihop husteknikens olika system och tar hanteringen av dem till en pekskärm.
Säkerheten ökar med hjälp av spårning, felrapportering och fjärrövervakning. På så sätt kan man snabbt reagera på fel- och farotillstånd och förhindra skador.
Regleringen av förhållandena är fullständigt redigerbar enligt individuella behov.
Ger information om hemmets energieffektivitet i realtid och bidrar till att minska energi-, vatten- och elförbrukningen samt att uppnå inbesparingar i hemmets driftskostnader.

Tuukka Kuuramaa

Solutions manager